Onderzoek: 3 op de 4 Nederlanders ervaren de laatste maanden stress en slaapproblemen

Onderzoek: 3 op de 4 Nederlanders ervaren de laatste maanden stress en slaapproblemen

Meditatie wordt als remedie gezien, maar slechts 1 op de 10 Nederlanders doet het – blijkt uit onderzoek van Petit Bambou

De meerderheid van de Nederlanders (ruim 70%) ervaarde de afgelopen maanden stress, ongerustheid, angst en slaapproblemen, blijkt uit onderzoek* van de grootste Europese meditatie-app Petit Bambou die nu ook beschikbaar is in het Nederlands. Eén vijfde zegt trouwens vaak tot altijd last van te hebben van stress en slecht slapen. Hoewel de helft van de respondenten in de voordelen van meditatie of mindfulness gelooft, geeft slechts 10% van de mensen die stress ervaren aan wel eens te mediteren. Om mindfulness makkelijker en toegankelijker te maken, biedt Petit Bambou zijn ruime aanbod van meditatieprogramma’s aan in het Nederlands. De app bevat ook een programma speciaal voor kinderen.

App maakt meditatie toegankelijk

“Door de coronapandemie zien we in heel Europa een duidelijke stijging in stress en slaapproblemen. In vergelijking met andere Europese landen (gem 56%) is dit in Nederland wel een stuk hoger. Ik kan me voorstellen dat dit door de aanhoudende maatregelen van de tweede lockdown nog verder oploopt. Dat sowieso 20% van de Nederlanders en zelfs 30% van de Belgen chronisch stress en slaapproblemen ervaren, vinden wij zorgelijk want het heeft een effect op de volksgezondheid op de lange termijn. Deze chronische trend zien wij in heel Europa”, aldus Benjamin Blasco, oprichter van Petit Bambou. “Er zijn meerdere manieren om goed door deze periode te komen. Mindfulness is daar een van, gefundeerd door heel veel onderzoek.”

Door regelmatig een paar minuten per dag te mediteren neemt de ontspanning in het brein toe en is men beter in staat om te gaan met stress. Dit is wetenschappelijk bewezen. Hoewel mindfulness de afgelopen jaren populairder wordt, blijkt uit dit onderzoek dat een groot deel van de Nederlanders niet weet hoe om te gaan met stress en vooral kiest voor afleidingen als TV kijken, koken, lezen of scrollen over social media. “Met onze app willen we meditatie laagdrempelig maken voor iedereen. Onze experts hebben de verschillende programma’s zo opgebouwd dat iedereen in zijn eigen tempo en omgeving eenvoudig kan leren mediteren. Door het nu ook beschikbaar te stellen in het Nederlands is het voor veel meer mensen toegankelijk. Eén meditatie moment voor het hele gezin kan de dag in lockdown al een stuk meer ontspannen maken.”

Nederlander vindt bedrijfsinitiatieven rond welzijn medewerkers belangrijk

Men mediteert vooral om zich meer ontspannen (45%) en rustiger (44%) te voelen, alsook om beter om te gaan met stress (30%), de ademhaling te verbeteren (28%) of beter te slapen (26%). Bijna 1 op de 5 is (meer) gaan mediteren sinds de lockdown (vs. 1 op de 10 Belgen). Het zijn vooral jongere (onder 34), hoogopgeleide en werkende mensen die mediteren. De overgrote meerderheid van de Nederlanders (84%) geeft aan het belangrijk te vinden dat werkgevers initiatieven nemen om het welzijn van medewerkers te verhogen, zoals yogalessen en mindfulness-workshops.

“4 op de 10 zegt dit zelfs heel belangrijk te vinden”, zegt Blasco. “De werkende Nederlander geeft echter aan dat er op zijn of haar werk weinig initiatieven rond welzijn worden opgezet. Ruim een derde van de werkenden heeft interesse in het volgen van bijvoorbeeld een mindfulness-workshops of het gebruik van een meditatie-app. Toch is het maar rond de 15 procent van de gevallen dat dergelijk initiatieven worden aangeboden door de werkgever. Ook andere mogelijkheden als sport of een werkpsycholoog worden nog maar mondjesmaat ingezet door de BV Nederland om het welzijn van het personeel te verhogen.”

Nederlander gebruikt app liefst in eigen taal

Petit Bambou is 10 jaar geleden gestart in Frankrijk en heeft inmiddels ruim 6 miljoen gebruikers wereldwijd. De app is beschikbaar in het Frans, Engels, Duits, Italiaans en Spaans en is de meest gebruikte Europese meditatie app. Uit het onderzoek blijkt dat de interesse vanuit de Nederlandstalige markt (Nederland en België) groot is voor het gebruik van een meditatie-app in de eigen taal (bijna 60%). Petit Bambou heeft de app nu dus ook beschikbaar gesteld in het Nederlands. Daarvoor is samengewerkt met Nederlandse mindfulness- en meditatie experts, waaronder Wineke van Aken en Peggy Carlier beiden verbonden aan het Instituut voor Mindfulness.  Zij hebben het ruime assortiment aan meditatieprogramma’s vertaald, bijgewerkt en ingesproken.

De Nederlandse versie van Petit Bambou is nu verkrijgbaar in de App store en Google Play.

*Het onderzoek is uitgevoerd door IVOX i.s.m Panelwizard onder 1000 Nederlanders en 1000 Belgen.

5 tips van Petit Bambou om stress te reduceren in deze lockdown

  • Probeer wat minder overweldigd te raken door het nieuws en de situatie, haal diep adem en bedenk wat je nu voor jezelf wil
  • Goede voornemens voor 2021? GEEN. Je bent al perfect
  • Zeg regelmatig tegen jezelf; ik doe het goed en ik doe mijn best
  • Raak vertrouwd met je binnenwereld. De wereld van geest, emotie, denken en intentie. Dit vereist verkenning, ontdekking, moed, nieuwsgierigheid en mededogen. Geniet van elke seconde terwijl je je innerlijke bewustzijnswereld verkent
  • Label negatieve emoties. Wanneer je woede, frustratie, verdriet of een andere negatieve emotie ervaart, herken het dan door te zeggen: “Oh, dat is woede” (of wat de emotie ook is) die nu naar boven komt.” Alleen al het noemen van de emotie kalmeert de hersenen

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.