Buyer personas: verander perspectief om naar je klant te kijken

Buyer personas: verander perspectief om naar je klant te kijken

Ik heb moeite met buyer personas. Het werkt in mijn optiek beperkend en doet geen recht aan de diversiteit van je doelgroep. Wat ik veel bedrijven zie doen is naar de klant kijken van een afstand en dan de gemene delers op een rijtje zetten. Ze kijken vanaf de zijlijn en vervallen in stereotypen. Zo werkt het helemaal niet. Ik ben bijvoorbeeld een vrouw van in de 40 met twee puberende kinderen, woonachtig buiten de randstad, hoog opgeleid en werkend. Mijn buurvrouw is dat ook en toch zijn wij geheel andere types, met andere levensinstelling en andere issues to deal with. Kans dat we met dezelfde boodschap geraakt worden, is dus klein.

Informatiefilter

Wat mij opvalt is dat veel bedrijven er tevens vanuit gaan dat het publiek aandacht heeft voor het bedrijf. Wake up; het publiek heeft helemaal geen aandacht voor je. Het publiek krijgt zoveel impulsen op zich af dat het zich heeft afgesloten voor de overvloed daarvan. Ik noem dat het informatiefilter.

Kijken vanuit de doelgroep

Dus uitgaande van het informatiefilter, moet je dus als marketeer bedenken hoe je daar doorheen komt. Mijn advies is je verplaatsen in de schoenen van je doelgroep. Maak jezelf een van hen en kijk vanuit hun perspectief naar je eigen bedrijf en bedenk wat jij zou willen weten van je eigen bedrijf. Moeilijk is dat niet. We zijn allemaal consumenten met een informatiebehoeftesysteem. Allemaal maken we onze eigen hero’s journey en buyer journey door. Als je dat doet, dan wordt helder op welke manier je een kans maakt om door het informatiefilter te komen.

Meer wegen naar Rome

Dat wil niet zeggen dat je product of dienstverlening moet veranderen. Nee, het gaat om de manier waarop je het aanbiedt via marketing en communicatie. Daar mag meer variatie inkomen. Pietje is namelijk Klaasje niet en Pietje heeft een ander probleem dan Klaasje, toch kun je hen dezelfde oplossing bieden. De insteek die je kiest wordt iedere keer weer anders. Dat hoeft niet alleen in boodschap, ook het kanaal kan veranderen. Zoveel mensen, zoveel voorkeuren niet waar. Dus een hoop wegen kunnen naar Rome leiden en ben je bereid als bedrijf om de belangrijkste wegen daarnaar toe uit te werken?

Verschillende verhaallijnen uitwerken

Bouw dus verschillende scenarios of verhaallijnen vanuit de dagelijkse praktijk van jouw potentiële klanten. Er kunnen verschillende problemen zijn waar jij als bedrijf bij kan helpen. Ook kunnen er verschillende contexten zijn van waaruit de klant naar jou als bdrijf kan kijken. Daarin zitten de triggers op door het informatiefilter te komen. Hoe ziet vervolgens het avontuur er uit, en wat valt daarbij te verwachten? Beschrijf welke rol jij als bedrijf daarin kan spelen. De beloning kan ook weer voor verschillende mensen anders zijn. Kortom een hoop bouwstenen waar je meerdere verhalen van kan maken.

Perspectief

Onthoud dat een persoon zich pas openstelt voor de communicatie van een bedrijf, als de boodschap raakt aan hetgeen speelt in zijn eigen leven. Makkelijk voorbeeld is dat autoreclames pas opvallen, als je nadenk over een nieuwe auto. Of het is iets dat hij herkent. Zo zal een HR manager eerder een artikel aanklikken dat over de toekomst van HR gaat, maar als dat ingaat op virtuele assistenten zal de persoon die niet weet wat dat is gewoon doorscrollen. De ingang in het informatiefilter van zoveel verschillende mensen kun je alleen maar vinden als je je inleveingsvermogen gebruikt en kijkt vanuit het perspectief van verschillende klanten naar hetgeen jij te bieden hebt.

Deze blog verscheen eerder op de website van Willemijn

Foto door Min An

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.